sobota 21. dubna 2012

Tvaroh!

Co se týče zdravé stravy na kterou jsem si zvykla, je tu pár věcí, na kterých jsem se stala přímo závislou. Dnes bych se chtěla věnovat tvarohu. Tak obyčejná věc jako tvaroh totiž nejen výtečně chutná, ale navíc dokáže zázraky! Jeho největším plusem je, že obsahuje lehce stravitelné bílkoviny. Krásně nás zasytí, ale "nezaplácne" tak, jako třeba maso. Dále obsahuje minerální soli (například magnézium, fosfor, nebo draslík), které podporují hormonální, duševní a hlavně tu svalovou činnost našeho těla:)  Je výborný proti zácpě, obsahuje též vápník, takže je dobrý na kosti a zuby. Můžete ho použít také jako perfektní pleťovou masku (v kombinaci s citrónem). Nechte 15minut působit na obličeji a budete mít pleť hebkou, jako dětská prdýlka:-)

Jaký tvaroh konzumuji? 
Vybírám ty, které obsahují nejméně procent tuku. Vždy jsou to ty "odtučněné". Většinou obsahují 0,5% tuku, ale znám jeden obchůdek, kde prodávají dokonce jeden s max 0,1% tuku! Co se chuti týče, je výborná! Stejně, jako mi víc chutná mléko polotučné než plnotučné, víc si pochutnám na odtučněném tvarohu. Ze značek doporučuji Madetu, nebo třeba Pilos. Tady ale samozřejmě platí, že ty plnotučné obsahují zdravých látek více, než ty odtučněné.

Jak tvaroh konzumuji?
Jsou dvě varianty:
na slano: Tvaroh používám výhradně namísto másla. Takže ho mažu na chleba, na bagety, .. Na to si dám maličko soli, nebo trochu pepře. Výborný je s jarní cibulkou. Na pečivu lze ale samozřejmě doplnit i jinou zeleninou, nebo třeba fazolkami mungo, klíčící ředkvičkou, cizrnou, .. Nebo co třeba klasické brambory s tvarohem? Ty jsem měla včera k večeři-ohřála jsem si 200g brambor ve šlupce(to je údajně zdravější)a k tomu si dala odtučněný tvaroh s cibulkou, solí a pepřem. K tomu velké rajče a ideální večeři máte na světě! A vejdete se do 900kJ!:)
Tvaroh ale může sloužit také jako vydatný oběd. Oblíbila jsem si recept, kde krátce uvaříte brokolici, nakrájíte ji na kousky, do tvarohu přidáte kousky vlašských ořechů, sůl a nakonec tu brokolici. Mňam! Jednoduché, ale moooc dobré, syté a dietní!!:) Existuje samozřejmě spousta dalších receptů s tvarohem, stačí jen kliknout na internet. Výborné jsou třeba různé pomazánky.

na sladko: Stačí přimíchat ovesné vločky, obilné klíčky, ovocný salát, oříšky, domácí marmeládu, arizonky, med, namazat na lívance, s müsly, .. Zase je to jenom na Vás. Z tvarohu si také můžete udělat známé tvarohové knedlíky s ovocem /-měla jsem zrovna dnes k obědu s jahodami. Protože jsem měla po kick boxu,dala jsem si asi 9 knedlíků, což je asi 300g(což je celkem dost velká porce:D) a to obsahuje jen 1850 kJ!!!Takže dejme tomu, že normální porce téhle dobroty má nějakých 900kJ!/ a další... Opět stačí zadat v internetovém vyhledávači..


Takže Vás vyzívám: Zařaďte tvaroh do svého jídelníčku! Kdybych v ledničce neměla mít vůbec nic, tak tvaroh tam zůstane vždycky. Je to základ!:) A teď bych moc ocenila nějaké další recepty s tvarohem! Máte nějaké osvědčené?

Žádné komentáře:

Okomentovat